Nemoc je řeč duše

07.12.2014 17:45

Alternativních metody léčení jedni zavrhují, druzí na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V obci nedaleko hlavního města žije Hana Mesiereurová, kterou sem z Prahy zavedla potřeba blízkosti přírody a klidu. Vystudovala České vysoké učení technické Praze, ale před šesti lety začala věnovat aktivně právě alternativnímu léčbě. Sama mám výbornou zkušenost s léčitelem, který mi pomohl od několika neduhů. A tak jsem byla zvědavá, čím mě Hana obohatí.

Jakými metodami alternativního léčení se zabýváte?

Existuje mnoho metod léčení. Já používám hlavně Spiritual Response Therapy (SRT), Spiritual Restructuring (SpR) a Reiki. Tato alternativní léčení pracují na principu celostního přístupu k člověku a jeho problémy jsou řešeny ve vzájemných souvislostech psychické, fyzické a duchovní stránky. Neustále mě překvapuje jejich účinnost.

Kdy jste zjistila, že jste schopná alternativně léčit? Lidi většinou k pomoci druhým přivede až osobní zkušenost.

I já jsem musela nejdřív pochopit určité souvislosti a ujít poměrně dlouhou cestu, abych byla schopna do těchto metod vstoupit. Můj nejmladší syn měl od dvou měsíců opakované záněty průdušek a tím, jak neustále dostával antibiotika, mu téměř selhal imunitní systém. Nemohl být očkován podle standardního dětského očkovacího kalendáře, měl velké problémy. S příchodem každého dalšího zánětu přišla i další antibiotika. Byla jsem bezradná a začala jsem se synem chodit k léčiteli. Jeho stav se začal lepšit a já jsem najednou začala chápat hlubší souvislosti života. A protože mě tyhle věci zajímaly už od mládí, začala jsem se duchovnímu studiu víc věnovat. Postupně jsem se seznámila s různými způsoby léčení. Vybrala jsem si SRT a začala jej aplikovat na sobě, abych si ověřila jeho účinnost. Následovala práce se členy mé rodiny.

S jakými problémy se na Vás klienti obracejí? Jak probíhá terapie?

Je to různé. Vyhledávají mě lidé se zdravotními obtížemi, s obavami z čehokoli, ale i se vztahovými problémy. Na začátku terapie je důležité určit, kde je třeba začít pracovat. V připravené tabulce klient označí, co ho v životě nejvíc trápí nebo stresuje. Zde je uloženo nejvíce negativních emocí, tedy negativní energie. Pak začnu pracovat na úrovni klientova podvědomí a čistím, pomocí kyvadla a souboru asi padesáti tabulek, energetické bloky. Ty vznikly v minulosti života jeho duše a způsobují mu nyní problémy. Vždy klientům říkám, že když je během terapie cokoli napadne, ať to řeknou. I když jim to třeba připadá, že to s problémem nesouvisí. To jsou emoce, které začnou vyplouvat na povrch a mohou nám pomoci. Po vyčištění bloků na duchovní úrovni může navíc dostat klient Bachovy květové esence. Ty namíchám podle potřeby každému individuálně a on je užívá přibližně následující tři týdny. Napomáhají k rychlejšímu uvědomění si všech souvislostí, které jsme odhalili, aby se z podvědomé sféry dostaly do vědomí. Pak si člověk snáz uvědomí, co mu způsobuje problémy a co by měl ve svém životě změnit.

Při léčení je pro mě důležitá i zpětná vazba od klienta, se kterým zůstávám v dlouhodobějším kontaktu.

V čem můžete lidem prostřednictvím zmíněných metod pomoci?

Pomáhám lidem zejména v oblasti zdraví těla tím, že léčím jejich duši. Za fyzickým projevem nemoci těla totiž stojí ve většině případů příčina na duchovní úrovni. Ta může mít kořeny v tomto, ale častěji v minulých životech naší duše. Díky energetickému propojení mezi lidmi mohu za určitých podmínek odstraňovat blokující energie, které jim brání prožívat naplno spokojený život. Metodou SRT a SpR lze například snadno odstranit i běžné problémy, jako jsou třeba bolest zad, beder, kloubů, svalů, migrény a podobně.

Nedávno přišla paní a hned ode dveří začala vyprávět, jak jí bolí záda a že se již rok léčí na neurologii, kde ovšem nic nenašli. Že to má prý asi psychosomatického původu, tedy že nebyla nalezena příčina. Ale podívejme se na to z jiné strany. Nebolí tuto paní záda, protože si toho v životě moc naložila? Když si trochu s paní popovídáme o životě, zjistím, že záda jí bolí čtyři roky a v té době se pro ni stal manžel neúnosným břemenem. Při terapii zjistím, jaká duchovní příčina dostala paní tam, kde se nyní nachází. Bloky jsem odstranila. Za čtyři dny jsem s paní mluvila. Byla veselá a řekla mi, že bolest zad ustupuje a že se jí i lépe dýchá. Má totiž také astma.

Je jednoduché poznat na první pohled příčinu potíží?

Jednoduché to rozhodně není. Jako příklad mohu uvést případ jedné sympatické třiatřicetileté slečny, která, ikdyž krásná, nemohla pět let najít partnera a založit tak rodinu. Při první terapii vyšlo najevo, že v některém z minulých životů dala svému partnerovi slib, že ho neopustí. V současném životě je duše bývalého partnera v roli jejího bratra. Mají spolu krásný sourozenecký vztah. Zmíněná silná přísaha přešla do současné inkarnace a bránila tak v nalezení životního partnera. Při druhé terapii, kdy jsme pracovali podle úvodního zjištění na tématu „děti“, vyšel najevo tento příběh. V minulém životě byla ženou. Měla manžela a pět dětí. Onemocněla a umírala mladá, kdy děti byly ještě malé. Žádala manžela, aby se o děti postaral, ale on to odmítl. V okamžiku smrti tak vznikla velmi silná negativní energie, která se přenesla do tohoto života a bránila slečně založit rodinu.

Velkou výhodou této metody je, že klient při čištění negativní energie nepociťuje trauma blokující události. Někteří jen chvilkově vnímají slabé brnění, točení hlavy či mrazení. To je velká výhoda oproti například hypnóze či hlubinné terapii. Při mé práci nejsou neobvyklá zjištěná ublížení, mnohdy vraždy či znásilnění v minulých inkarnacích mezi současnými partnery či rodinnými příslušníky. Z toho je vidět, že nevyřešené problémy nutí duše k opakovaným inkarnacím opět se vzájemnými vztahovými vazbami.

Takže to co spolu s klienty odhalíte, není mnohdy příjemné. Jak na to reagují?

Jsou lidé, kteří jsou vnímaví a přijímají i negativní věci s ulehčením a neleknou se. Dokonce jsou velmi zvídaví. Někteří ale mají strach, podvědomě se bojí, že se dozví něco nepříjemného. Pak tyto informace nesděluji. Jenom energii vyčistím a dále nekomentuji. Ale pokud má někdo fyzické potíže, například bolesti zad, tak to už je, řekla bych, vyšší úroveň duchovních potíží. Položím jej na masážní stůl a začnu pracovat na těle metodou SpR. Vždy je tam nějaký blok, projevující se staženým svalem jakožto místo negativních energií. Korekcí svalu a vyčištěním bloků se stažené místo uvolní.

Co byste řekla o nemoci?

Nemoc je zpráva o tom, že v životě děláme něco špatně. A tak si může každý z nás pomoci sám. Dám  příklad: budete žít v nefungujícím vztahu, zvyknete si, že často cítíte nepříjemné tlaky a bolest v oblasti žaludku. Necháte to být a budete s tím žít. A nebude žádné překvapení, když vám po čase najdou žaludeční vředy. Tak to funguje. Dnes žijí lidé příliš rychle. Civilizace člověka neustále odvádí od pozornosti vůči sobě samému. Ráno spěcháme do práce, venku je hluk, v práci je stres, pak přijdeme domů a pustíme televizi nebo rádio. Kdy se můžeme potkat sami se sebou, když máme kolem sebe tolik rušivých vlivů? Kdy dáme našemu nitru šanci dozvědět se o sobě něco více a dostat tak odpovědi na naše otázky? Nejlepší cestou k sobě samému je meditace. Nehledejme za tímto slovem ale nějaké složité procesy. Stačí se v klidu projít nebo lehnout si a vnímat vlastní dech a tělo. Nejdůležitější je pochopit, co nám říká vlastní tělo.

Jak trávíte vánoce a jak vnímáte předvánoční čas?

Adventní čas je pro mě doba vnitřního zklidnění a ztišení. Je to doba, kdy vnímám více sounáležitost se svou rodinou a s lidmi vůbec. Samozřejmě, že také po večerech peču cukroví a sháním dárky, ale s vědomím toho, že nikdo z nás nebude lepší člověk jen proto, že bude mít třetí televizi nebo nejnovější tablet. Vánoce trávím se svým manželem a našimi dětmi, s maminkou, tatínek už zemřel, se svou sestrou, s její rodinou. Je to několik náročných dní plných velkého hemžení, ale jsem moc ráda, že můžeme být pohromadě.

Tento článek byl publikován v časopise Regenerace 12/2014, zde ke stažení.